In juni organiseerde klas HAVO-3C een 24-uurslesmarathon op De Passie, een school voor voortgezet onderwijs.

Lotte van Noort (17) deed in 2019 mee met deze vorm van actie, haar zus Jasmijn van Noort (14) pakte deze handschoen drie jaar later op en organiseerde met haar klas een dergelijk festijn. Er werden docenten gevraagd om midden in de nacht een wiskunde-, economie- of scheikundeles te verzorgen. SHIF voorzitter Robert Logtenberg gaf een gastles bedrijfseconomie waarin zijn werkzaamheden als financieel specialis van een groot Europees bedrij goed van pas kwamen. Samen met de geschiedenisles, waarin nu eindelijk ruimte was voor het bekijken van een complete historische film, was het programma compleet. De start vond plaats op donderdagmorgen 08:45 op 9 juni 2022 en eindigde op vrijdagmorgen, dezelfde tijd.

De leerlingen benaderde sponsors via het geweldige medium sponsor.school en haalden hiermee het fantastische bedrag binnen van € 2735,--.

 

SHIF heeft een klein verslag ontvangen van Christian Wasula. Christian noemt dat de bouw van de school gestaag vordert en dat de opbouw van het dak nu vorm begin te krijgen. In de onderstaande foto's zien we hiervan het resultaat. 

 

Stichting Shif ontving het onderstaande bericht van Richard Ssenkindu, directeur van de Alpha and Omega Primary School.

 

Dear Directors of Shif,

On behalf of the Teachers ,children in our school,we thank you very much for the continued financial support you have extended to us as Alpha And Omega primary school.Its because of that we smile in the days of financial difficult.we received the 800 Euros donation,and we are going to use part of it to clear our school registration Certificate which we know that its been ready for pick up but I had found it difficult to find money to go and clear it!!,thank you so much. I take this opportunity to let you know that we were licensed by the ministry of Education and sports three years ago,but we also went on to process the school full registration as a private school ,this has also been done,and with this money am going to go and pick our registration Certificate from the ministry of Education and sports today from Kampala since you gave us the money. Then the balance is going to help us print report cards for the children since we have no computers to do it ourselves.we are closing the semester Thursday this week. Thanks a lot God bless you for ever helping us and thinking about us. NB,we remind you of our Dairy farm proposal and school up grading. In fact if the Dairy farm finds support first,it can do for us the rest like paying teachers,feeding children And other developments if it's well funded,we have enough exposure on it from modern and good performing farms here.

 

Thanks Richard Ssenkindu. Director.

 

Stichting SHIF ontving deze week het goede nieuws van een flinke bijdrage van 5000 euro van de Hofstee Stichting, bestemd voor het Blessed Hill Community van Christian Wasula.

Blessed Hill Community is een bestaande school voor de aller armste kinderen in Kampala wat goed loopt en waar een ervaren team aan het werk is. Echter is het op een ongunstige locatie gevestigd en moeten er hoge huurkosten betaald worden voor het land (ruim EUR 1.200 per jaar).

 Van deze huur kosten wil Christian af en hij wil daarom bouwen aan een toekomst op een eigen stuk grond met iets betere faciliteiten voor de kinderen. In de buurt heeft Christian een stuk grond gekocht waar hij al begonnen is met de bouw van het schooltje, mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning in 2021 van de Hofsteestichting.

 Het totale project zal in verschillende fases en jaren worden uitgevoerd en zal ongeveer EUR 30.000-EUR 40.000 kosten. Dit is een enorm bedrag wat niet in een jaar uitgevoerd kan worden door Christian en zijn team. Shif probeert door fondswerving de komende periode een bedrag van 10.000-15.000EUR vanuit verschillende fondsen te verkrijgen voor dit project. Inmiddels is er ruim EUR 11.000 ontvangen voor het project van verschillende stichtingen en een kerk, hiervan is de grond aangeschaft en begonnen is met de bouw van schoolgebouwen. Echter de klaslokalen zijn nog niet af en daar is nog veel geld voor nodig. Het bedrag  dat nu ontvangen is, is nodig om de muren af te werken, de daken erop te leggen en een begin te maken met de toiletten en latrines.

 Een groot gedeelte van de huidige school is opgebouwd uit hout, waar mogelijk worden klaslokalen ook afgebroken en opnieuw opgebouwd om zo kosten te besparen.

Hieronder staan enkele recente foto's (feb 2022) van het project. 

 

In het artikel van 11 augustus 2021 konden we lezen dat de situatie onder ouderen in de sloppenwijken van Kampala, met name door de coronamaatregelen, steeds moeilijker wordt.

Om hun situatie te verbeteren heeft Ruth Mpanga, oprichtster van EFU, contact gezocht met de autoriteiten en met succes! Ze heeft gesproken met ministers en regionale bestuurders, die zeer onder de indruk zijn van het werk en de inzet van EFU. Deze aanpak zal als model dienen voor andere wijken en regio’s. De overheid wil aan EFU geld beschikbaar stellen om de ouderen te steunen.

Dit is voor de langere termijn. Voor de korte termijn wil Ruth een fondswervingsactie organiseren in Kampala met aanwezigheid van de minister voor ouderen en lokale bestuurders, voor de ouderen die er slecht aan toe zijn en om een extraatje te geven voor de kerst.

Wil jij haar helpen de droom van deze ouderen te realiseren? Maak dan een bedrag over op de rekening van SHIF o.v.v. kerstproject EFU.

Het verslag van EFU en het budget voor de fondswervingsactie vind je hier.